Wyszukiwarka

MAKARON Z KURKAMI I SERKIEM PODHALAŃSKIM

Składniki:
- 150 g gotowanego (al dente) makaronu penne
- 50 g sparzonych kurek lub rydzów
- 1 mała cebula (pokrojona w kostke)
- 1 ząbek czosnku (pokrojony w plasterki)
- 150ml śmietany 30%
- 50 g serka - gołka, szyszka, mały serek- krojonego w kostkę
- 30 g papryki czerwonej (pokrojonej w drobne paski)
- 30g kiełbasy swojskiej (pokrojonej w kostkę)
- 10 g masła

Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy cebulkę i czosnek, podsmażamy. Następnie dorzucamy kurki (rydze), paprykę i kiełbasę, podsmażamy. Później dodajemy serek, wlewamy śmietanę i redukujemy, wrzucamy makaron, doprawiamy solą i pieprzem. Można podawać na zimno i ciepło.