Wyszukiwarka

MOSKOL Z MASŁEM CZOSNKOWYM I OSCYPKIEM

Składniki:
- 200 g ziemniaków
- 2 grube plastry oscypka podhalańskiego
- 10 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/5 szklanki kwaśnego mleka
- sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Utłuc na purée lub zemleć w maszynce. Ostudzić. Do ziemniaczanego purée wbić jajko, wsypać mąkę i wlać kwaśne mleko. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić, potem „suszyć” na patelni.
Oscypek grilujemy na dobrze rozgrzanej patelni. Podawać na gorąco ze zmiksowaną bryndzą, masłem czosnkowym lub skwarkami z wędzonego boczku i cebulką.